Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Γούλες: Καλοκαίρι του 1968. Ένα ξεχασμένο φίλμ του Νίκου Καραγιάννη



Σύντομο ιστορικό

Το καλοκαίρι του 1968 ο θείος μου ο Νίκος επέστρεψε από τη Μελβούρνη -μετά από 20 χρόνια περίπου- για πρώτη φορά στο χωριό. Μαζί του είχε μια μικρή κινηματογραφική μηχανή super 8. Έμεινε ολόκληρο τον Αύγουστο '68 και απαθανάτισε διάφορα περιστατικά. Το γάμο του Θωμά του Μητσαριώτη, την κατάθεση στεφάνων στο σχολείο, και τον κάμπο όπως ήταν πριν γίνει η λίμνη. Εκείνο το ξεχασμένο φιλμ έφτασε πριν λίγο καιρό, από την κόρη του Τούλα, στα χέρια μου και ανέβασα ένα κομμάτι. Όποιος αναγνωρίζει πρόσωπα που δεν μπόρεσα να βρω μπορεί να τα γράψει παρακάτω στα σχόλια για να καταλάβουμε όλοι.  Για μεγαλύτερη ακρίβεια βάλτε πλήρη οθόνη και παγώστε την εικόνα 
                                                                                                                                             Μάκης

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο 2.01 λεπτό μήπως είναι ο Χρήστος (Τάκης) ο Βήττας;

Ανώνυμος είπε...

Κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις, νομίζω ότι δίπλα στον Νικολή τον Μήχο με ριγέ μπλούζα διακρίνεται ο Σταύρος του "Ξενοφώνη" που τον λέγαμε.Εννοώ τον Ξενοφώντα τον Καλδερεμίδη τον αδερφό του Πολύκαρπου.Επίσης πολύ καθαρά φαίνεται η θειά η Γούλαινα (Παρασκευή Δαλίππη) , ο Γιαννάκος του Σαρροθύμιου,μάλλον ο Βαγγέλης ο Μήχος λίγο πριν το Σταύρο. Για μένα δεν είμαι βέβαιος,όταν και αν βεβαιωθώ θα σου πω,στο σχολείο φαίνεται πολύ καθαρά ο Γιαχουντής (Νίκος Γιαγκόπουλος)ο δεύτερος που καταθέτει στεφάνι πιθανόν να είναι ο δάσκαλος Μενέλαος Γρηγοριάδης.Επίσης στον γάμο φυσικά για μιά στιγμή φαίνεται η θειά Σαρρονικόλαινα που χορεύει πρώτη, παρακάτω διακρίνονται οι συννυφάδες Ζιώγαινα και Θώμαινα (Παρασκευή και Χρυσούλα Ψαλλίδα αντίστοιχα) η Λενίτσα του Γιάννη του Βήττα,επίσης ο Χρήστος ο Βήττας (Μπουζούλας) σε κοντινό πλάνο αλλά φαίνεται από τη μύτη και πάνω.Όταν στείλεις και το ...υπόλοιπο; άλλο; δεν ξέρω θα βρούμε και άλλους.

Γιάννης Γκουντούλας

kozanimixalis είπε...

Είμαι ο Μιχάλης Καλτερεμίδης και είμαι γιος του Λάζαρου του Καλτερεμίδη.Ο Γκουτζιούπας (Βασίλης Βήττας είναι παππούς μου.Ίσως να με γνωρίζετε.

kozanimixalis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη με τον μπαμπά σου γράψαμε ιστορία...καθόμασταν στο ίδιο θρανίο...
Μάκης

kozanimixalis είπε...

Το ξέρω κύριε Μάκη μου τα έχει πει όλα.Ευχαριστώ που μου απαντήσατε.

kozanimixalis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kozanimixalis είπε...

Πότε θα στείλετε και το άλλο?

Unknown είπε...

Καλησπέρα Μάκη,είμαι ο Νίκος ο Μητσαργιώτης ο γιος του Θωμά που παντρευόταν στο φιλμ.Αν μπορείς να ανεβάσεις και το υπόλοιπο για να το δούμε.Πάντως δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα το γάμο των γονιών μου.



Gustave Flaubert είπε...

Νίκο ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους μας. Όμως μόνο αυτό το απόσπασμα υπήρχε στο φιλμ. Το υπόλοιπο ήταν διάφορες σκηνές από το χωριό.